Maar van wie is de natuur?

Installatie: Het schattige mortuarium

Een gecontroleerde “schoonheid” in vorm van strak gemaaide gazons met slechts één soort gras waar ongeplande plantjes ongewenst zijn. Onkruidverdelgers en andere pesticiden, verpakt in woorden die de behoefte naar gecontroleerde natuur waar zullen maken en niet transparant zijn wat betreft de schadelijkheid voor fauna, flora, water en mens. Het ideale gazon als minimonocultuur in de perfecte tuin gaat hand in hand met het ideale plaatje van familiegeluk en levensplezier, te koop door inzet van schadelijke stoffen.
Maar van wie is de natuur?

De destructieve invloed van pesticiden op bijen en de algehele insectenwereld is langzamerhand algemeen bekend. De nadruk ligt dan meestal op de inzet ervan in de landbouw. De grote hoeveelheid herbiciden en andere pesticiden die in bouwmarkten, tuincentra en op het internet voor particulieren wordt aangeboden en aangeprezen onder inzet van ‘het mooie plaatje’, geeft een vertekend beeld van de realiteit aan de particulier. “het kan geen kwaad….”

Deze interactieve installatie is ontstaan vanuit de diepe noodzaak die ik voel om de discrepantie van de behoefte aan een nette huiselijke tuin versus de middelen die hiervoor worden ingezet onder de aandacht te brengen. Ondanks alle goede ontwikkelingen rondom ecologisch tuinieren zijn er nog duizenden onnatuurlijke tuinen die de biodiversiteit ondermijnen.

Deze installatie suggereert een open huiskamer-tuin, als metafoor voor huiselijk geluk, die vriendelijk oogt maar dat in werkelijkheid niet is.

De open huiskamer is opgebouwd uit 6 panelen. De bedrukte panelen (met verwijzing naar herbiciden) vertonen een strak ritme welke als metafoor dient voor de menselijke behoefte aan controle. Als je vanuit een afstand naar de installatie kijkt lijkt zowel de buitenkant als ook de binnenkant van de “open huiskamer” een lief en aardig tafereel. De huiskamer nodigt je uit om erin rond te gaan kijken, plaats te nemen, in het wiegje te kijken, een bordspel te spelen, een postkaart te schrijven of een puzzel te leggen. Elk onderdeel van de installatie verwijst op toegankelijke wijze naar de benoemde problematiek.

In de installatie is het Round Up, zijnde het meest bekende merk, de vertegenwoordiger van een veelvoud aan herbiciden. De bij en de paardenbloem zijn het boegbeeld voor enerzijds de insecten en anderzijds het ‘lastige onkruid’. De bij (honingbij en wilde bij) is algemeen bekend en wordt naar voren geschoven als verantwoordelijk voor bestuiving. De paardenbloem is voor iedereen een bekende bloem met een dubbele positie (schattige pluisjes/vervelend onkruid) die tevens van groot belang is voor insecten.

Ik benoem dit kunstobject tot ‘Eenvoudige Kunst‘.
Het heeft als doel de boodschap.

Praktische info

Afmetingen: 2m (diep) x 2.50m(breed) x2.10m(hoog) bestaande uit 6 demontabele bedrukte panelen van 4x 1m en 2x 1.25m breed en 2.10m hoog. Boven is de ruimte open.

De installatie dient in een binnenruimte geplaatst te worden. Ze moet vrijstaand geplaatst worden zodat eromheen gelopen kan worden. De installatie is zo milieuvriendelijk en recyclebaar mogelijk gebouwd.


Neem plaats, speel een spelletje, kijk rond, leg een puzzel,…